26 Eylül 2017 Salı

Fenerbahçe - Beşiktaş






Sezonun ilk derbisinde gülen taraf Fenerbahçe oldu. Ali Palabıyık'ın yönetimi de çok tartışıldı.
Ancak; ben işin futbol kısmını ele alıp saha içinde iki takımın neleri yapıp yapamadığını elimden geldiğince sizlere görüntülerle analiz etmeye çalışacağım. Yorum her zamanki gibi görüntünün altında olacak.




Fenerbahçe'nin geride kalan 5 haftadaki en büyük eksiği top rakipteyken yapamadığı baskıydı. Hal böyle olunca Fenerbahçe'nin rakibi topa istediği gibi hükmediyor ve tempoyu da ayarlayabiliyordu, ayarlamaktan ziyade tempo düşük kalıyor ve bu da rakiplerin işine yarıyordu desek daha doğru olur.

Beşiktaş'a karşı ise özellikle ilk yarıda o takımdan eser yoktu, saha içinde iyi yerleşmenin yanı sıra ısrarlı bir baskı yaptı Fenerbahçe. Bu da Fenerbahçe'ye çok iyi kontra atak şansları doğurdu.

Görüntüde de Fenerbahçe'nin iyi bir saha yerleşimi ve iyi bir baskısı var. Bu sebeple de Beşiktaş'ı top kaybına zorluyorlar, sonrasında da hızlı çıkıyorlar. Ancak, ben maalesef bunun Fenerbahçe için bir maçlık değişim olduğunu ve uzun vadeli sürmeyeceği görüşündeyim.

Derbi motivasyonu, iki kulüp arasındaki gerginlik gibi etkenler düşünüldüğünde Fenerbahçeli oyuncular iç saha avantajını da sonuna kadar kullanarak bu baskıyı yaptılar. Zaten ikinci yarıda Fenerbahçe'nin fiziksel olarak düştüğünü gözlemledik.




Fenerbahçe saha içi konsantrasyonunu çok sık kaybedebiliyor, bu kadar motive olunan bir derbide bile.

Serbest vuruş kullanılırken savunmanın çıktığı nokta iyi ancak adam paylaşımı çok kötü, Beşiktaş'ın bu tip toplarda en etkili olabilecek ismi Pepe'nin bu kadar boş kalmasının açıklanacak bir tarafı yok.



Bu video ise Tosiç'in ve Medel'in zaafiyetlerini çok iyi gözler önüne seriyor. Mehmet Ekici, Valbuena'ya topu atarken Tosiç'in ne yaptığını anlamak mümkün değil, takım arkadaşlarının yerine bakmadan ofsayta düşürmek adına ileri çıkıyor gibi ama Pepe'nin tepkisine dikkat edin, çok kızıyor.

Orta anında ise Pepe'nin Janssen'i nasıl savunduğuna bir bakın bir de Medel'in Ozan'ı nasıl savunduğuna. Pepe hem topu hem de Janssen'i (Janssen ile koordineli hareket edecek kadar) iyi kontrol ederken, Medel'in Ozan'ın nerede olduğundan haberi yok.





Fenerbahçe'nin baskısının çok çalışılmış olmadığı ve motivasyona dayalı bir baskı olduğunu bu videonun açıkça gösterdiğini söyleyebiliriz. Ön tarafta iyi bir baskı var ama arkası boş, (bunda takımın yorulmasının da etkisi var zira hiçbir 90 dakikanın bu kadar büyük bölümünü bu tempoda oynamadı Fenerbahçe) Josef topu Babel'e kaptırdığı anda Ozan'ın hareketlenmesi lazım ama hareketlenmiyor ve orta saha çok boş kalınca Fenerbahçe'nin dengesi bozuluyor, Oğuzhan'ın da çok iyi bir iş yaptığını söylemekte fayda var.



Bu görüntüyle analizi bitirmek istiyorum. Caner baskıya giderken, hiçbir Fenerbahçeli kendini göstermiyor İsla'ya. Ama en büyük sıkıntı, top kaptırıldıktan sonra ceza sahası içindeki 5 Fenerbahçeli oyuncunun hiçbirisinin Negredo'yu kontrol etmemesi. Hepsi inanılmaz bir şekilde sadece topa bakıyor, Caner iyi bir orta yapsa Negredo boş kaleye topu yollayacak.


Kısaca, Fenerbahçe maça çok iyi başladı ve baskı yaparak istediği oyun tarzını da rakibine kabul ettirdi. Ancak, dakikalar ilerledikçe Fenerbahçe'nin düşen enerjisi Beşiktaş'ın oyunun kontrolünü ele almasını sağladı. Bence yıllar sonra kalitenin ve mücadelenin aynı anda sahada olduğu bir derbi izledik.


Bu yazımda Fenerbahçe - Beşiktaş maçını görüntülerle analiz etmeye çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir.

Metecan Kanbur
Twitter: @Metecann


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder