26 Kasım 2017 Pazar

Galatasaray - Alanyaspor




Galatasaray, Alanya'yı 2-0 ile geçti. 5-1'lik Başakşehir mağlubiyetinin ardından alınan galibiyet tabii ki önemliydi ama Galatasaray'ın çözmesi gereken çok büyük bir problemi var.

Peki, nedir bu problem? 3.bölgede bir türlü sakin kalıp doğru tercihi yapamamak. Fernando oynarken, geride liderliği üstlenen sakin bir oyuncusu oluyor Galatasaray'ın. Ancak, ön taraf için aynı şey söylemek mümkün değil. 3.bölgede,  2-3 tane pas opsiyonu oluştuğu anda doğru karar veremiyor hiçbir Galatasaray oyuncusu. Kaçan gollere değinmek istemiyorum, gol kaçabilir, onda problem yok. Ancak, bir takım bir maç içerisinde 5-6 defa kötü karar verme nedeniyle net pozisyonkardan oluyorsa orda büyük bir problem var demektir.

Alanya maçında bu çok açık bir şekilde göze çarptı ve ben de bu yazıda o pozisyonlara yer vermenin uygun olduğunu düşündüm. Çünkü; Galatasaray'ın maçı bir türlü koparamamasının tek sebebi 3.bölgede alınan yanlış kararlardı.


Maçın daha başı, Rodrigues çok iyi götürüyor ama bir türlü karar veremiyor. Kararsızlık da en kötü karardan kötü. Pas mı atayım şut mu atayım tereddütünü yaşarken çok kötü bir vuruş yapıyor.


Yine topu müthiş taşıyan bir Rodrigues var. Ama bu sefer de pasın şiddetini ayarlayamıyor ve net bir pozisyondan daha oluyor Galatasaray.


Bu video, Galatasaray'ın ön tarafını mükemmel ortaya çıkaran bir video. Yasin Öztekin müthiş taşıyor topu ama pas vermesi gerekirken çalım atmaya çalışıyor, sonra top Gomis'e geliyor o da karar vermekte geç kalıyor. Belhanda'ya geliyor sonra top ama o da panik ve çok kötü bir pas atıyor. Yazının başında dediğim gibi, Galatasaray ön tarafta sakin kalacak, pas kabiliyeti güvenilir olan Sneijder gibi bir isme çok ihtiyaç duyuyor.


Burda Mariano'nun sakinliğine bakın, bekliyor doğru yeri görüyor ve muhteşem oynuyor. Belhanda'da iyi indiriyor ama Yasin sakin kalamıyor ve yine kötü bir karar veriyor.


Yasin burda yine müthiş taşıyor topu ama çevre görüşü o kadar zayıf ki sağda Belhanda'nın ne kadar müsait durumda olduğunu görmüyor. Sneijder'in geçen sene küçük takımlara karşı asist yapıyor olması eleştiriliyordu, ancak bu durumlarda sahanın her tarafını görmek gerçekten çok önemli ve şuanda Galatasaray'da bunu yapacak oyuncu yok.


Ve final videomuz, bu pozisyonda Gomis müthiş çabayla getirdi topu ve Yasin'e aktardı. Yasin'in çevre görüşü o kadar zayıf ki, arkasına bakmaya bile yeltenmedi sadece belli bir noktayı görüyor Yasin. Halbuki burda kafasını kaldırsa ve yerden o kolay pası yapsa Galatasaray yine net bir pozisyona girecekti.



Xg endeksine baktığımızda da Galatasaray'ın çok iyi bir maç oynadığını görüyoruz aslında. Sadece Fernando'nun orta sahadaki eksikliği sebebiyle, Alanyaspor'un da cesur futbol oynamasını da hesaba katarsak, orta sahası çok hızlı geçildi Galatasaray'ın. Ancak, yine konu aynı noktaya geliyor. Ön tarafta bir türlü atak sonlandıramayan Galatasaray, geriye dönerken kötü yakalanıyor.


Kısaca, Galatasaray çok rahat koparabileceği maçı ön taraftaki lider oyuncu eksikliği sebebiyle kan, ter ve gözyaşı dökerek kazandı. Galatasaray'ın kuşkusuz ön tarafta bir beyine ihtiyacı var. Yoksa, stres dozunun yükseldiği haftalarda Galatasaray çok amatörce puanlar kaybedebilir.

Mevcut kadrodaki Feghouli belki bu duruma çözüm olabilir ama o da bir türlü hazır hale gelemedi. Galatasaray'ın sol bek ihtiyacı var ancak bana göre ön tarafta da bir lidere ihtiyacı var.

Bu yazımda Galatasaray'ın Alanyaspor'a karşı neden zorlanmış gibi gözüktüğünü görüntülerle analiz etmeye çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir.


Metecan Kanbur

Twitter: @Metecann

2 yorum:

  1. usta selamlar.
    genelde katıldığım bir yorum.
    çalışma için çok teşekkürler.

    üç yorumum olacak.
    ilki yasin ve garry'nin yaptığı pozisyon hatalarının en temel nedeni takımın gomis'i beslemek üzere kodlanması.
    bu baskıyı tudor'un kurduğunu sanmıyorum takım üzerinde.
    bizzat gomis'in kendisi kuruyor.
    aynı pozisyonları gomis'siz bir takımda izlesek bence oyun daha farklı gelişecek.
    (belki daha kötü olabilir, çünkü yasin ve garry bu kez gomis'i aramak yerine daha kişisel şeyler de yapabilirler.)
    ikinci mesele. aslında belhanda ileride sakin kalan birisi.
    ama bazen onun düşünceleriyle takım arkadaşlarınınki pek uyuşmuyor.
    üçüncüsü; şöyle bir iddiam var: wes'in oynadığı bir takım hiçbir zaman bu tempoya çıkamaz.
    galatasaray pozisyonlarını tempo üzerinden buluyor.
    wes olmadığı için takım son iki yıldır göremediğimiz tempolara çıkabiliyor.

    baki selamlar.

    melih şabanoğlu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melih Bey Saygılar,

      Öncelikle gecikmiş yanıt için çok özür dilerim, kusuruma bakmayın ve saygısızlık olarak algılamayın lütfen.

      Yorumlarınızı kendi bakış açımdan yanıtlamak istiyorum;

      İlk olarak Sneijder'den başlayalım.

      Sneijder ile oynayan bir takımın bu tempolara(savunmada) çıkamayacağı konusunda aynı fikirdeyiz. Dolayısıyla hücumun aksayacağı konusunda da aynı fikirdeyiz ancak Sneijder gibi bir oyuncunun eksikliği Galatasaray'ın hücumda çıktığı tempodan faydalanmasını engelliyor.

      Daha düşük tempoda biraz daha az yorularak daha "efektif" olabilirdi Galatasaray Sneijder tarzı bir oyuncuyla.

      Beşiktaş maçında bile ilk yarıda GS öne geçme şansını yakaladı. Feghouli biraz o liderlik rolünü üstlense de diğerleri çok zayıf kaldı bana göre.

      Takımın Gomis'e kodlanmış olabileceği konusuna katılmakla birlikte o konuda da bir eklenti yapmak istiyorum.

      Igor Tudor'u ben beğeniyorum ancak en büyük eksikliğinin mental sıkıntıları çözmek olduğunu düşünüyorum, bu bir (Gomis'e kodlanma) mental sıkıntı ve bunu çözmekte de sıkıntı yaşıyor.

      Beşiktaş maçında 1-0'da mental olarak atılan havlunun faturası bence antenöre kesilebilir. Teknik-taktik konusunda bence başarılı ama mental konularda çok kötü durumda Tudor.

      Belhanda'ya gelince, transferi sonrası 8 maçını izledim geçen sezon oynadığı ama sakin olduğu izlenimini alamadım. Ancak hala çok erken tamamen ümidi kesmek için, biraz daha bekleyebilirim ben kendi adıma.

      Lakin, şuana kadar sergilediği performansla ağır bir yük olacak gibi gözüküyor.

      Saygılar,
      Metecan Kanbur

      Sil