21 Ağustos 2017 Pazartesi

Osmanlıspor-Galatasaray



Galatasaray, sezona iyi bir şekilde girdi. Oynanan futbolun tempolu olması herkesin beğenisini kazanırken, iki maçta alınan altı puanla sarı-kırmızılılar iyi bir havaya girdi.

Galatasaray top kendisindeyken geniş alana yayılıyor ve olabildiğince sahayı büyütüyor, top rakipteyken de çok iyi alan daraltıp sahayı küçültüyor. Bu, çok çalışmanın ürünü ve tabii ki daha üst seviye taşınabilir bu oyun.

Bu yazımda görüntülerle Galatasaray'ın Osmanlıspor karşısında neleri iyi yaptığına ve eksikliklerine değinmeye çalışacağım. Yorumlar her zamanki gibi görüntünün altında olacak.


Galatasaray top kendisindeyken sahayı(alanı) büyütüyor dedik. Peki, Galatasaray bunu nasıl yapıyor?

Cruyff'un futbola getirdiği bir bakış açısıdır bu alan büyütmek, ya da reformu diyelim. Linnes'i daire içine aldım, Mariano'yu göremiyoruz görüntüde ama o da en çizgide ve ikisi de ikinci bölgedeler. Linnes'e de dikkat edin sahanın en kenarında, Mariano da öyle ve bunu ikinci bölgede yapıyorlar dolayısıyla alan büyümüş oluyor. 1. bölgede yapmış olsalar alan bu kadar genişleyemez, ya da efektik genişleyemez diyelim.

Burda en kilit isim Fernando. N'diaye ve Fernando analizlerimde Brezilyalı'nın top kullanma becerisine dikkat çekmiştim.( http://atbunugol.blogspot.nl/2017/08/fernando.html , http://atbunugol.blogspot.nl/2017/08/ndiaye.html ) Galatasaray topa ne zaman sahip olsa, bekler ikinci bölgede en çizgiye gidiyor ve Fernando da stoperlerin yanına girip topu kullanıyor ve takımın atağını başlatıyor. Bu plan, rakibin baskısı yokken çok işe yarıyor ama ikinci yarıda gördük ki Osmanlıspor baskı yapınca Galatasaray ufak da olsa bir takım sıkıntılar yaşadı. Bunun sebebi Serdar ve Maicon'un top kullanma becerisinin iyi olmaması. Bu yüzden Denayer transferi bence Galatasaray için çok kritik, baskı anlarında onun top kullanma becerisi bu planın o zaman dahi kusursuz işlemesine zemin hazırlayacaktır.


Burdan Galatasaray'ın pas haritasına geçelim, görüyoruz ki Tolga Ciğerci topla orta sahanın ortasında daha çok buluşmuş, yani top Galatasaray'dayken o da Linnes'e koridor yaratıyor. Twitter'dan beni takip ediyorsanız Linnes'in sarı-kırmızılıların en zayıf halkası olduğunu dile getirdiğimi görmüşsünüzdür. Bunu söylememin sebebi Linnes'in o koridoru yeterince efektif kullanmaması. Top ayağındayken güven vermiyor, kendisine fazla güveni yok, temastan da kaçınıyor ve yeterince sağlam değil.

Feghouli'nin de büyük ihtimalle Tolga'nın yerine oynayacağını ve onun da orta saha özelliklerini barındırdığını düşünürsek, Galatasaray'ın bu şablona devam edeceğini ön görmek zor değil. Burda ise Asamoah'ın önemi ortaya çıkıyor. Asamoah en iyi dönemini 3-5-2 sisteminde geçirdi Juventus'ta. Yani sol koridoru çok iyi kullanabilen bir oyuncu ve eğer o da transfer edilirse, Galatasaray yarattığı bu koridorda da çok etkili olacaktır. Ancak, an itibari ile Linnes ile o koridoru yeterince iyi kullanamıyor sarı-kırmızılılar


Galatasaray, top rakipteyken ise alanı daraltıyor. Burda tabi eksiklikler de henüz mevcut zira yeni bir takımda bunlar normal.

Doğru yapılan bir baskıyı görüyoruz burda, Mariano hemen geliyor, Rodrigues de olması gereken yerde. Eksiklik ise Belhanda'nın rakibine yakın olmaması, biraz geç kalıyor. Osmanlıspor yine hatayı yapıyor ama Şampiyonlar Ligi seviyesinde hata yaptırmak için, Belhanda'nın orda rakibine daha yakın olması lazım. Bu da Galatasaray'ın geliştirmesi gereken yönü ancak Türkiye Ligi için konuştuğumuzda bu baskıyı bu kadar istikrarlı yapan başka takım görmekte zorlanıyoruz. Her takım zaman zaman bunu yapıyor ama Galatasaray maçın genelinde yapıyor bunu ve bu çok çalışmanın ürünü.




Burda da yine doğru baskıyı görüyoruz ki Galatasaray'ın geçtiğimiz yıllarda eksikliği buydu. Gomis(Podolski) önde basarken arkadan baskıyı tamamlayamıyordu sarı-kırmızılılar. Rodrigues hemen olması gereken yere gidiyor ve arkadan gelen Belhanda ve N'Diaye de olması gereken yerdeler. Rakibi doğru baskıyla hataya zorlamanın en iyi örneklerinden biri bu pozisyon.

Galatasaray bunu sık sık yaptı ilk iki haftada ve ben Osmanlıspor maçı özelinde kendimce en dikkat çekenleri alıp örneklemek istedim, bu görüntülerden çok daha fazlasını çıkartmak mümkün bu maçta.



Bu da bir başka doğru baskı örneği. Fernando'yu daire içine aldım, ona dikkat edin. Olması gerektiği yere hemen geliyor, Guardiola'nın elinin değdiği çok belli. Bu baskıdan Süper Lig'de çıkabilecek takım hemen hemen yok. Ama dediğim gibi, geliştirilmesi gereken bir çok nokta var. Mesela bu görüntüde Gomis oyun dışı kalmış, onun da biraz daha o baskıya yakın olması hiçbir takımın çıkamayacağı bir noktaya getirir baskının şiddetini.




Galatasaray'ın da eksiklikleri mevcut, özellikle baskı yerken. Burda kötü pozisyon almamış Galatasaray ama Tolga'nın kötü pası top kaybına yol açıyor.


Bir önceki görüntüde kaldığım yerden devam etmek istiyorum. Maicon'dan aldığı pası aslında yine kötü kullanıyor Tolga ama şansı yaver gidiyor. Sonrasında N'Diaye'nin dönüşü ve Tolga'nın boşluğa hareketlenişi ise mükemmel, devamında pozisyona da giriyor.

Ben Tolga'nın her zaman iyi bir futbolcu olduğunu düşündüm. Evet, çok üst düzey değil ama bahsedilen kadar da kötü değil. Üst düzey olmamasının sebeplerinden biri ise baskı anında yaptığı bu hatalar, bunu düzeltmenin iki yolu var; çok çalışıp Tolga topa sahipken daha fazla pas opsiyonu yaratmak ya da opsiyon azken dahi çok hata yapmayan yeni bir oyuncuyu Tolga'nın yerine monte etmek. Feghouli bu yeni oyuncu olabilir Galatasaray için. Tolga da Galatasaray'ın kadro rotasyonunda değerli bir yere sahip olabilir böylece. Tudor, Rodrigues'in yerine de oynatmayı düşünebilir Feghouli'yi, Feghouli transferi opsiyonları arttırdı. Hırvat hoca, iki tercihi de deneyip kendine göre en beğendiği değişikliği yapacaktır.


Burda da baskıdan iyi kurtulan bir Galatasaray görüyoruz, Muslera-Serdar-Linnes-N'Diaye oyunun içinde. Serdar ile Linnes topu iyi kullanmış, N'Diaye'nin de bu özelliği onu özel yapan etken zaten.



Doğru baskı sonucunda kazanılan top ve daha sonra Tolga topa değmeden iyi paslaşmalarla içinden çıkılan baskı. Galatasaray, Feghouli ve Asamoah(gelirse) ile Süper Lig için çok iyi bir takım olma yolunda.


Belhanda'ya da bir parantez açmakta fayda var, bu pozisyon öncesi pasla yine iyi çıkıyor Galatasaray. Kilit nokta ise Belhanda'nın daha top gelmeden verdiği karar ve uygulaması. Belhanda bu becerisiyle burda pozisyona sokuyor Galatasaray'ı. Böyle anlarda Faslı oyuncu, Sneijder'in eksikliğini hissettirmeyebilir.


Galatasaray, Süper Lig'i Serdar-Maicon ikilisiyle götürebilir, bu mümkün. İkisi de kötü kullanmıyor topu aslında ama bu tip hatalara çok müsaitler. Maicon'un da ilk yarıda benzer bir hatası vardı hatırlayacak olursaız. Sarı-kırmızılıların oyunun daha iyi seviyeye gelmesi adına (Asamoah'ın da transfer edildiğini varsayarsak) Denayer'in kadroya katılmasını çok gerekli görüyorum.


Kısaca, Galatasaray iyi yolda. Antrenörün elinin değdiği belli oluyor, yeni bir takım olmaları itibariyle bir çok eksiklikler de var ancak bu normal. Eğer, Galatasaray bu oyun düzenini oturtmayı başarırsa çok tehlikeli ve Avrupa standartlarında bir takım olmaya aday.

Bu yazımda Galatasaray'ın Osmanlıspor maçındaki performansını görüntülerle analiz etmeye çalıştım, umarım beğenmişsinizdir.

Metecan Kanbur
Twitter: @Metecann







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder