5 Temmuz 2017 Çarşamba

Younes Belhanda



Galatasaray'ın orta sahaya ilk transferi Younes Belhanda oldu. Bu yazımda Belhanda'nın iyi ve kötü yönlerini görüntülerle anlatmaya çalışacağım. Yorumlar videonun altında olacak.

Önce transferi değerlendirelim. Galatasaray'ın bir evi var ve evde musluk çok iyi akmıyor ama yine de ihtiyacı tam randımanlı olmasa da karşılıyor. Galatasaray dedi ki bu musluğu değiştirelim ya da destekleyelim, bunda sıkıntı yok. Ancak; evin çatısı yok, musluk düzeliyor ve bu musluğa çok para ödeniyor ama evin çatısını yapacak para kalıyor mu musluğu onarırken ? Sorulması gereken soru bu ve bu sorunun cevabını transfer sezonun bitiminde alacağız.

Çatı yok demekten kastım; Galatasaray 11 gol atan kanat oyuncusunu kaybetti, orta sahada büyük zaafiyet var ve sağ bekte güven veren kimse yok. Belhanda'nın bonservisine 10 milyon Euro vermeden önce bu noktalara transfer yapılıp, Sneijder'in durumunun da netleştirilmesi gerektiğini düşünüyordum ancak Galatasaray aceleci davranıp Belhanda'yı renklerine bağladı hem de çok fazla para ödeyerek.

Peki Belhanda neleri iyi, neleri kötü yapıyor ?

İyi noktalarından başlayalım, Belhanda dribbling konusunda çok iyi, ayağına fazlasıyla hakim. Top gelmeden ne yapacağına karar veriyor ki günümüz futbolunda bu özellik hücum oyuncuları için olmazsa olmaz durumda. Pas kalitesi yüksek, Sneijder kadar olmasa da önemli paslarda isabet buluyor ve atağın yönünü çok iyi değiştiriyor dolayısıyla saha görüşünün de çok iyi olduğunu söyleyebiliriz. Kontra atağa çıkarken genellikle doğru kararı veriyor ki bu da çok önemli.

Belhanda genel hatlarıyla bir 10 numarada olması gereken özelliklerin hemen hemen hepsine sahip. Bunun yanında bence en önemli özelliği ise saha içi disiplini, Belhanda'nın top rakipteyken de oyun içinde aktif olduğunun altını çizmek lazım.

Görüntülere geçelim,



Bu video top gelmeden dar alanda ne yapacağına karar verdiğinin en güzel örneği. Çevre görüşü iyi, arkadaşlarının nerede olduğunu biliyor ve tek topla rakibin dengesini bozuyor.



Sneijder kalırsa, sola atabilir onu Tudor. Ben solda veriminin azalacağını düşünüyorum ama çabuk ayakları sayesinde böyle pozisyonlar yaratabilir kendisine, şut kalitesi de ortalamanın üstünde. Güzel bir gol atmış.



Şut kalitesi dedik, bu gol her açıdan kalite kokuyor. Aldığı pozisyon ve vuruş üst düzey.




Pasörlüğü de iyi Belhanda'nın bu ve bunun gibi pasları bu sene çok vermiş. Topu alıyor, doğru zamanı bekliyor ve doğru şiddette pas atıyor.



Monaco'ya karşı kontraya çıkarken sakin kalıyor, kafasını kaldırıyor ve mükemmel bir pas atıyor Balotelli'ye.




Yine çevre görüşü hakkında bilgi verebilecek bir pozisyon, dakika 90 ve kalabalık arasında yorgunluğa rağmen sakin kalıp boşluğu görüyor zaten golü de buluyor Nice.






Belhanda'nın dribbling/adam eksiltme özelliğini tek bir video ile göstermek mümkün.






Belhanda top rakipteyken de baskıyı arttıran ve tempoyu yükselten bir oyuncu. Bunun gibi bir sürü video çıkartmak mümkün. Baskıyı bir de bilinçli şekilde yapıyor, pozisyonunu kaybedip rakibe fırsat vermiyor ve rakibinin topu kaybedebileceğini hissettiği anda baskısını arttıyor.


Kötü yönlerine gelirsek, top gelmeden karar vermesinin bazen dezavantajını da yaşıyor. Çok aceleci davranıp tek top oynarken kaybettiği toplar mevcut. Solda oynarsa sol ayağını nerdeyse hiç kullanmadığından oyununu biraz sıkıştırıyor. Nasıl mı ? Solundan çizgiye doğru nerdeyse hiç inmiyor ve hep ortaya doğru dribbling yapıyor. Eğer Belhanda solda oynarsa bu bir handikap olabilir ama bek yardımıyla çözülebilecek bir sorun.

En büyük problemi ise gol sayısı. Belhanda, Montpellier zamanından beri bir 10 numaranın atması gerektiği sayıda gol atmıyor. Sezon başına 3-6 gol arasında gidip gelmiş son 5 yılda, 11 gol atan Bruma'nın gittiğini düşününce bu Galatasaray için büyük bir handikap.



Burda, dribbling opsiyonu var ama kullanmıyor bunun gibi aceleci davrandığı bir çok pozisyon olmuş bu sene. Pası da kötü veriyor, en azından şiddetini ve yönünü iyi ayarlaması lazım. Arkadaşı da beklemiyor zaten bu pası ve top kaybediliyor.





Bir diğer problemi de çizgide kendi kalesine yakın topla buluştuğunda bazen çok kötü kararlar verebiliyor. Mümkün olduğunca o bölgede topla buluşmaması lazım.



Sol kanattayken çizgiye inmeyi pek düşünmediği aşikar. Bu pozisyonda çizgiye inse çok daha büyük bir tehlike yaratacakken onu tercih etmiyor.



Burda da ilk hareketi çok yerinde ama sol ayağına hiç güvenmediği için pozisyonunu kaybediyor.


Özetlemek gerekirse, Belhanda iyi futbolcu. Modern futbolun gerektirdiği özelliklere sahip ancak beni kuşkulandıran nokta çok maliyetli olması ve zaten Sneijder gibi bir oyuncunun olduğu yere gelmesi. Sneijder'in yerine transfer yapmak normal, hoca tercihidir saygı duymak lazım. Ancak; takımda bu kadar eksik mevki varken bu kadar parayı zaten katkı alınan bir bölgeye harcamak bence pek mantıklı değil. En başta dediğim gibi, transfer sezonu bitince Galatasaray'ın hamlelerini daha rahat yorumlama şansına sahip olacağız.


Bu yazıda Belhanda'nın iyi ve kötü yönlerini analiz etmeye çalıştım. Umarım tatmin edici olmuştur.

Metecan Kanbur

Twitter : @Metecann


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder