23 Haziran 2017 Cuma

Maicon


Galatasaray, geçtiğimiz sezonun en zayıf iki bolgesinden (diğeri orta sahanin ortasi) birine transferini yapmak üzere ve bu isim büyük ihtimalle 29 yaşındaki Brezilyalı oyuncu Maicon olacak.

Transferin ekonomik boyutuna değinmek istiyorum ilk etapta. Galatasaray; 29 yaşındaki bir stopere 8 Milyon Euro bonservis parası veriyorsa o oyuncu uçaktan indiği anda katkı vermeye başlamalı, kısacası isim doyurucu olmalı ve soru işaretleri taşımamalı. Ancak, Maicon işin ekonomik boyutu da göz önünde bulundurulduğunda çok ama çok riskli bir transfer. İyi özellikleri var ama kötü özellikleri de var ve 29 yaşında Maicon gibi çok da piyasası olmayan bir adamı bu paralara aldığınızda oyuncudan faydalanamadığınızda kulübü çok büyük bir zarara sokmuş oluyorsunuz.

Daha önceki yazılarımda da belirttim, Türk takımları artık genç ve ilerde satıp para kazanabileceği oyunculara yönelmeli. Bu sebeple şuan transfer piyasasında beni en çok heyecanlandıran isim Tete.

Maicon, Galatasaray'da başarılı olsa bile 5 yılda kulübe maaliyeti 20 milyon civarında olacak ve bu oyuncu daha sonra bu paralara satılamayacağı için ne olursa olsun bu transfer Galatasaray'ın zarar hanesine yazılacak. 28-29 yaşında oyuncu aldığınızda maaşı da çok yüksek oluyor ama öte yandan Tete, Ajax'tan 500.000 Euro alıyor ve GS'ye gelirse maaşı 1.5 milyon civarı olur. Ayrıca, 4-5 sene sonra da ciddi bir rakama satılma potansiyeli var Tete'nin.

Umarım derdimi anlatabilmişimdir, Türk takımlarının bu transferleri kaldırabilecek ne başarı potansiyeli ne de marketing gücü olduğunu düşünmüyorum.

Muhasebeci kimliğimizi bir kenara koyup Maicon'un özelliklerini değerlendirmeye başlayım. İlk olarak iyi yönlerine bakalım.

Maicon, birebirde muazzam bir oyuncu, tatlı sert-korkutucu, zamanlaması üst düzey, çok kuvvetli ve hızlı olmasa da ağır değil. Müdahelelerde genellikle sağ ayağını kullanması dezavantajı ama birebirde gerçekten mükemmel olan zamanlamasıyla bu dezavantajını kapatıyor.

Bir diğer özelliği de hava toplarında çok etkili olması, rakip kaleciden gelen degajların hemen hemen hepsini topluyor ve bunu faulsüz yapıyor. Bu Galatasaray için çok önemli bir eksiğin kapanması demek.

Maicon'un ayağının ortalama olması da beni olumlu anlamda şaşırttı, çok iyi olmasını beklemek hayalcilik olur ama güvenilir bir top sürme ve pas kabiliyeti olduğunu söyleyebiliriz. Chedjou'ya benziyor o konuda.


Bu, topu iyi çıkarttığı anlardan biri. Zaman zaman hata da yapıyor bu sebeple çok istikrarlı diyemeyiz ama ayağı kesinlikle kötü değil, ortalama.


Zamanlaması mükemmel demiştik, bu ve bu tip müdaheleleri çok defa yapmış ve büyük bir bölümünde başarılı olmuş.

Kötü yanlarına girişimizi de ayağının ortalama olması ile yapalım. Kendine çok güvendiği için fazla risk alıyor savunmada ve bir çok kez Sao Paolo ile Porto'nun onun bu riskleri alırken kaptırdığı toplardan yediği goller var. Ancak bu, çok önemli değil ve iyi antrenör-oyuncu ilişkileriyle yontulabilecek bir problem.

Maicon'un en büyük eksikliği, pozisyon bilgisi. Savunma dengesiz yakalandığı her zaman hata yapmış geçtiğimiz sezon Sao Paolo'da, sakin kalamıyor bu durumlarda ve bu onu hata yapmaya zorluyor.

Pozisyon bilgisinin eksikliğinin hissedildiği bir diğer nokta ise yan toplar, kenardan gelen ortalarda genellikle rakibini unutuyor Maicon. Bu nokta çok kritik çünkü geçtiğimiz sezon Galatasaray'ın en zayıf noktlarından biri yandan gelen ortalarda yediği gollerdi, Maicon bu problemi kapatacak gibi durmuyor.







Yan toplarda zaafiyeti var demiştik, burda bunu çok net görüyoruz.



Yine burda da rakibini unuttuğunu görüyoruz.


Burda çok dengesiz yakalandıkları bir gerçek ama Maicon, Selçuk ile oynayacaksa bunlarla çok karşılaşacak sezon içinde. İyi takımların iyi stoperleri, böyle yakalanmışken bir adım ileri atarlar ve ofsayta düşürürler rakiplerini ama bu çok çalışmanın ürünüdür. Burda Maicon, partneriyle o iletişimde olmadığı için bir adım ileri gitmemesi anlaşılır ama arkasına bu kadar rahat sarkmasına da izin vermemeliydi.





Bu ise zayıf özelliklerinin en halledilebiliri, ayağına çok güveniyor ve bazen büyük hatalara yol açıyor bu durum.


Yukarıdaki videoyla aynı maçta daha sonra bu hatayı yapıp takımının gol yemesine neden oluyor.


Özetle, 8 milyon Euro bonservis için tatmin edici bir transfer değil Maicon bana göre. Ancak; ekonomik şartlardan bağımsız olarak düşündüğümüzde Galatasaray'ın mevcut stoperlerinin hepsinin üstünde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Savaşçı ve lider kişiliği ile taraftarın sahada aradığı isim olabilir Maicon.

Tempolu bir orta saha ikilisiyle bir çok eksiği de kapanabilecek durumda ama Selçuk'un oynadığı bir orta saha ile Maicon çok sırıtabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder